EΓΚΑΙΝΙΑ ΝΕΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ SYCHEM CYPRUS

Η SYCHEM CYPRUS εγκαινίασε τα νέα της γραφεία στο κτήριο OVAL στην Κύπρο στις 26 Απριλίου. Το έργο περιλάμβανε την μελέτη, τον σχεδιασμό και την κατασκευή του συνόλου των Η/Μ εγκαταστάσεων του κτηρίου OVAL και κυρίως του συστήματος ανοικτής γεωθερμίας για την ψύξη, θέρμανση και παραγωγή ζεστού νερού.Τα εγκαίνια των νέων γραφείων πραγματοποίησε εκ μέρους του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κύπρου κα Κλέλια Βασιλείου. Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο Διευθύνων Σύμβουλος της CYBARCO DEVELOPMENT (Lanitis Group) κ. Μιχάλης Χατζηπαναγιώτου, ο  Δήμαρχος Λεμεσού κ. Νίκος Νικολαΐδης , ο Δήμαρχος Αγίου Αθανασίου κ. Μαρίνος Κυριάκου, ο Πρόεδρος της Αρχής Ηλεκτρικής Ενέργειας Κύπρου κ. Αντρέας Μαραγκός και ο Προέδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αναπτύξεως Γης κ. Ανδρέας Φράγκος.

Το έργο:

To OVAL αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε από την CYBARCO του ομίλου Laniti με την φιλοδοξία να είναι ένα σημείο αναφοράς για την Λεμεσό και την Κύπρο.

Την εξαιρετική αρχιτεκτονική σχεδίαση ανέλαβε η εταιρεία ATKINS και ο αρχιτέκτονας του έργου Hakim Khennouchi εμπνεύστηκε το σχήμα του κτηρίου από τα βότσαλα της παράλιας μπροστά από το κτήριο.

Την μηχανολογική σχεδίαση και τα πράσινα χαρακτηριστικά του κτηρίου για την εξοικονόμηση ενέργειας και νερού σχεδίασε το μελετητικό γραφείο YFANTIS ENGINEERING του ομίλου SYCHEM και κατασκεύασε η SYCHEM Cyprus.

Το Oval δεν είναι μόνο ένα θεαματικό κτίριο γραφείων, αλλά και μια τεχνολογική εγκατάσταση τελευταίας τεχνολογίας με προηγμένες τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας και νερού.

  1. Διαθέτει βιοκλιματική σχεδίαση με κατάλληλο προσανατολισμό και μονώσεις για την ελαχιστοποίηση των ενεργειακών του αναγκών, ενώ το σύνολο του ηλεκτροφωτισμού του γίνεται με LED.
  2. Είναι το πρώτο πολυώροφο κτήριο στην Κύπρο με πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης κατηγορίας Α και το πρώτο κτήριο με αποκεντρωμένη ανοιχτή γεωθερμία στην Νότια Ευρώπη.
  3. To κτήριο διαθέτει 8 περιμετρικές γεωτρήσεις. Το νερό αντλείται σε θερμοκρασία από 19 – 22οC και οδηγείται στους εναλλάκτες θερμότητας στο υπόγειο του κτηρίου, ενώ στην συνέχεια επιστρέφει στις γεωτρήσεις επανεισαγωγής.
  4. Από το μηχανοστάσιο ξεκινά ένα δίκτυο όπου τροφοδοτεί τις αντλίες θερμότητας κάθε γραφείου. Το κάθε γραφείο διαθέτει εσωτερικά ένα μικρό μηχανοστάσιο, μέσα σε μια ντουλάπα, οπου μπορεί να ψυχθεί, να θερμανθεί και να παράγει ζεστό νερό.
  5. Ο πρωτοποριακός σχεδιασμός του επιτρέπει 40 % εξοικονόμηση ενέργειας, απόλυτη αυτονομία σε κάθε γραφείο, μεγάλη αξιοπιστία και εξαιρετική αρχιτεκτονική καθώς δεν υπάρχουν εξωτερικές μονάδες.
  6. Το διώροφο parking του κτηρίου διαθέτει ένα ακόμη σημαντικό σύστημα εξοικονόμησης ενέργειας. Αισθητήρες ανιχνεύουν την περιεκτικότητα σε μονοξείδιο του άνθρακα και ενεργοποιούν σταδιακά αξονικούς ανεμιστήρες που ανανεώνουν τον αέρα. Σε περίπτωση πυρκαγιάς το ίδιο σύστημα λειτουργεί για τον αποκαπνισμό. Η εξοικονόμηση ενέργειας ανέρχεται σε 60 – 70 % σε σχέση με το συμβατικό σύστημα αεραγωγών.
  7. Το νερό από τα συμπυκνώματα του κλιματισμού συγκεντρώνεται σε ανεξάρτητη δεξαμενή όπου φιλτράρεται και απολυμαίνεται. Υπάρχει ανεξάρτητο δίκτυο το οποίο τροφοδοτεί τα καζανάκια στις τουαλέτες καθώς και την άρδευση των κήπων που αποτελεί το 80 % της κατανάλωσης νερού του κτηρίου. H σχεδίαση αυτή θα επιτρέψει στο μέλλον και την χρήση ανακυκλωμένου νερου από τον βιολογικό της πόλης της Λεμεσού.
  8. Το προηγμένο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου καταγράφει την ενεργειακή απόδοση και θα δώσει πολύτιμα πραγματικά  στοιχεία ενεργειακής κατανάλωσης στις συνθήκες της Κύπρου.
  9. Το γραφείο της SYCHEM CYPRUS στο ΟVAL διαθέτει και μια σειρά πρόσθετων χαρακτηριστικών εξοικονόμησης ενέργειας όπως ψυχόμενη οροφή και σύστημα ελέγχου της υγρασίας και του νωπού αέρα καθώς και αυτόματη σκίαση και ρύθμιση του φωτισμού. Τα στοιχεία αυτά το καθιστούν ένα από τα πιο πράσινα γραφεία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με την εξοικονόμηση ενέργειας να υπερβαίνει το 70 %  σε σχέση με ένα συμβατικό γραφείο.

Το Oval αποτελεί ένα κτίριο που θέτει νέα πρότυπα στη κατηγορία των πολυώροφων περιβαλλοντικά φιλικών αναπτύξεων στην Κύπρο και την Νότια Ευρώπη